top of page

Stichting Samen tegen Kanker Valkenswaard doneert 40.000 euro aan Catharina Onderzoeksfonds

Stichting Samen tegen Kanker Valkenswaard heeft maar liefst 40.000 euro gedoneerd aan het Catharina Onderzoeksfonds. Dat geld werd in september opgehaald tijdens het Power Event in Valkenswaard, waar bij de vierentwintig uur durende wandelestafette ruim vierhonderd deelnemers rondjes over de atletiekbaan liepen om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker.


“Als er iemand in onze omgeving kanker krijgt, dan is diegene al snel aangewezen op het Catharina Ziekenhuis”, zegt Peter Smits, ambassadeur van Samen tegen Kanker, die de cheque samen met vicevoorzitter Annelies van Doormalen overhandigde. “Het Cathrien krijgt geen geld voor onderzoek, zoals universitaire ziekenhuizen wel krijgen, maar moeten dat geld zelf bij elkaar brengen. Voor onze omgeving is het hartstikke belangrijk dat die goede zorg in de buurt er is, dus daarom vinden wij het Onderzoeksfonds zo’n mooi doel.”



Peter Smits, ambassadeur van Stichting Samen tegen Kanker Valkenswaard maakt het definitieve bedrag bekend.


De 40.000 euro wordt op verzoek van Stichting Samen tegen Kanker Valkenswaard gebruikt voor het promotieonderzoek van Marion Welten, AIOS in het Catharina Ziekenhuis. Haar onderzoek richt zich op het toedienen van chemotherapie rechtstreeks in de buikholte bij patiënten met uitgezaaide maagkanker, naast de standaard chemotherapie via een infuus. “Daarmee hopen we de uitzaaiingen op het buikvlies beter te kunnen behandelen, de kans op overleving te vergroten en bijwerking en klachten te verminderen”, zegt Welten.


Maagkanker is agressief

De studie is voortgekomen uit het onderzoek naar uitgezaaide darmkanker waar eerder dit jaar hoopvolle resultaten over zijn gepubliceerd. “De uitzaaiingen zitten op dezelfde plek, namelijk in het buikvlies, een plaats waar chemotherapie moeilijk komt. Maagkanker is agressief. Door chemo lokaal in het buikvlies toe te dienen, komt het direct op de juiste plek.”


“Daarnaast werken we aan een programma waarmee we de uitzaaiingen op het buikvlies beter willen detecteren met behulp van kunstmatige intelligentie. Hiermee zou in de toekomst mogelijk een kijkoperatie, en mogelijk complicaties hiervan, bespaard kunnen worden. Dat draagt weer bij aan het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten.”


‘Niet de laatste keer’

Vicevoorzitter Van Doormalen. “We vinden het fijn dat we door het onderzoeksfonds op de hoogte worden gehouden van de vorderingen en resultaten van het onderzoek. We zien nu met eigen ogen dat het geld goed terecht komt en dat er écht iets goeds mee wordt gedaan. Dat spreekt onze sponsoren en deelnemers óók weer aan.” Smits: “Het geeft ons een goed gevoel om de opbrengst hier achter te laten. Wat ons betreft is het dan ook niet de laatste keer dat we hier staan!”


Plannen voor een nieuwe editie van het Power Event zijn inmiddels in de maak. Waarschijnlijk is er in 2026 een nieuwe editie.


Peter Smits (ambassadeur st. Samen tegen Kanker), Dirk Bosman (voorzitter Catharina Onderzoeksfonds), Geert-Jan Creemers (internist-oncoloog ), Marion Welten (AIOS), Annelies van Doormalen (vicevoorzitter St. Samen tegen Kanker)


bottom of page